"Het dorp van toen en nu" (2021)

Image
  • 14 SEPTEMBER 2021

Film “Het dorp van toen en nu” groot succes!

Voorschoten heeft dit jaar van Open Monumentendag een bijzondere dag gemaakt. Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten (OGLV) en Studio Gradi maakten een korte film over de rijke geschiedenis van het dorp.

Voorschoten, de parel aan de Vliet. Het dorp groeide van zandrug en boerendorp uit tot een welvarende groene gemeente. “Er is ontzettend veel te vertellen over het dorp en de monumenten die bewaard zijn gebleven,” aldus Henny van der Klis, bestuurslid bij OGLV. “Deze verhalen wilden we dit jaar vastleggen in een film, zodat de herinnering aan het dorp dat het ooit was ook voor volgende generaties beschikbaar blijft.”

In de film “HET DORP VAN TOEN EN NU” vertellen Jan Sloof en Mariëtte Mol (Wapen van Voorschoten) hoe Voorschotenaren werkten en leefden, over Leidse kaas, bier, de dorpspomp en dat de huidige Dorpskerk misschien niet zo oud is als je zou denken. Bewoners van de eeuwenoude panden in de Voorstraat, Treubstraat en Molenlaan vertellen over de eerdere bewoners van hun pand, het werk wat ze deden, de rijkdom die werd omgezet in deftige muurschilderingen en over de armoede.

Henny van der Klis is erg blij met het resultaat. “Je begint met het idee om een film te maken, maar dat wil je dan uiteraard wel goed aanpakken en iets moois neerzetten. We zijn dan ook erg blij dat Studio Gradi mee wilde werken en de productie op zich nam.”

“De uitdaging van dit soort producties is of je voldoende bruikbaar materiaal kunt verzamelen om er echt een levendig verhaal van te maken,” zo legt Vincent Snoeker van Studio Gradi uit. “Gelukkig zijn de bewoners enorm trots op hun woning en waren erg enthousiast om op deze manier bij te dragen aan het behoud van een stukje geschiedenis van het dorp. Mede met de hulp van het museum hebben we nu een film die het verleden en heden samenbrengt en daarmee meer dan waard is om te gaan bekijken.”

De film werd op 11 september op verschillende locaties vertoond. Het Filmtheater heeft twee volle zalen getrokken en ook bij het Museum Voorschoten en de Bibliotheek werd de hele dag doorlopend publiek ontvangen. De film is online te zien via onderstaande knop.

Producent en regisseur Vincent Snoeker, eigenaar Studio Gradi.

De uitdaging van dit soort producties is of je voldoende bruikbaar materiaal kunt verzamelen om er echt een levendig verhaal van te maken.

Vincent Snoeker, Studio Gradi