In gesprek met Sandra Zittersteijn

"Beelden zeggen meer en blijven langer hangen"

  • 1 oktober 2023

Dunea produceert en levert drinkwater aan ruim 1,3 miljoen klanten in het westelijk deel van Zuid-Holland. Daarvoor beheert het bedrijf de duingebieden tussen Monster en Katwijk en beschermen zij de drinkwaterwinning. Sandra Zittersteijn werkt als communicatieadviseur bij Dunea en werkt al jaren samen met Studio Gradi voor de productie van audiovisuele content. Ik sprak met haar in Zoetermeer over videomarketing en de samenwerking.

Kun je iets vertellen over jouw werk als communicatieadviseur binnen Dunea?

"Jazeker, ik heb een heel breed pakket. Ik werk vanaf onze bron – dus vanaf de Afgedamde Maas – tot en met de productielocaties in Monster, Katwijk en Scheveningen. En alles wat daartussen zit, dus ook natuur, recreatie, transportleidingen en de nieuwe bronnen. Heel divers!"

Wij zijn door de jaren heen steeds meer video’s gaan produceren. Wat is voor Dunea de reden dat er vaker voor audiovisuele content wordt gekozen?

"Ik ben zelf erg visueel ingesteld en ik denk met mij 90% van de wereld. Beelden zeggen veel meer en blijven ook langer hangen. We zetten videocontent bij Dunea heel breed in, we doen het vooral voor de ondersteuning bij het vertellen van het proces, denk bijvoorbeeld aan de relining van een transportleiding laatst op onze productielocatie in Scheveningen. Dat kun je in tekst vertellen, maar laten zien is honderd keer beter."

Voor wie maken jullie de video’s?

"Het publiek van onze video’s is gevarieerd. We willen vakgenoten de technieken en innovaties tonen die we gebruiken. Maar door te laten zien hoe trots we zijn op de dingen die we doen – en dat doen we dan juist door collega’s erbij te betrekken – worden de video’s ook gebruikt voor arbeidsmarktcommunicatie. Want daarmee laat je zien wat een mooi bedrijf we zijn, heel gevarieerd met duin en water, techniek en innovatie. Dus het werkt ondersteunend. Maar we maken ook promotionele, educatieve en informatieve video’s."

Hoe kijk je terug op de samenwerking en alle producties die we samen gemaakt hebben?

"Ons eerste project samen was de reparatie van één van onze grote transportleidingen in Pijnacker, dat is inmiddels alweer zo’n 4-5 jaar geleden. En sindsdien worden de producties steeds beter en mooier. Ik vind het heel prettig samenwerken, zeker omdat jij Dunea en de procedures inmiddels kent en gewoon weet hoe het allemaal werkt. Voor een nieuw project gaan we bij elkaar zitten, ik leg je mijn idee voor en dan ga je gewoon los. En dan komen we elkaar wel weer tegen en meestal is jouw vertaling van mijn idee precies wat ik in mijn hoofd heb. En dat is ideaal.

Daarnaast is het gewoon hartstikke fijn dat je allround inzetbaar bent. Of het nou om een promotievideo, een technische film of een animatie gaat, ik leg de vraag bij jou neer en het lukt je gewoon om er elke keer iets moois van te maken.

Welke producties springen er bij jou uit?

Meerdere producties, wat mij vooral is bijgebleven is de ‘brak grondwater-video’. Dat vond ik echt gaaf om te doen, omdat we daar al een stapje verder zijn gegaan in de technieken die we in de video gingen gebruiken, zoals de grafische procesweergave en het gebruik van technische tekeningen. Ook de promotievideo voor De Tapuit (Dunea-bezoekerscentrum in natuurgebied Meijendel, red.) was heel leuk om te doen, ook omdat die zo laagdrempelig was.

Maar het meest trots ben ik op de film van het Voorfiltergebouw in Katwijk. Die is zo vet geworden, daar mag je zelf ook heel erg trots op zijn. Op die video hebben we echt de meeste positieve feedback gekregen en is heel veel geliked en gedeeld, vooral op LinkedIn. Dat heeft deuren geopend om nog meer met video te doen. En het heeft ook binnen Dunea veel vertrouwen gegeven in onze samenwerking. We weten wat je kan en weten dat het gewoon goed komt als we iets bij je neerleggen.

Wat ik bij het project over het Voorfiltergebouw zo ontzettend leuk vond, is dat ik bij jou op kantoor ben geweest om te zien wat er allemaal aan de achterkant is gedaan. Jij staat er dan voor open om mij mee te nemen in het proces van montage, visual effects en kleurbewerking. Om te laten zien wat er gedaan is, om iets voor elkaar te krijgen. Mooi om te zien dat jij blijft investeren en je blijft ontwikkelen in nieuwe technieken om mooiere producties te maken.

Bekijk hier één van de producties voor Dunea: