In gesprek met Giseke Hopstaken

“Videomarketing is effectief en zullen we voorlopig nog veel toegepast zien”

  • 29 maart 2024

In een dynamische en zeer competitieve markt biedt PostNL simpele, slimme en duurzame logistieke oplossingen. Het bedrijf heeft de ambitie om de favoriete bezorger te zijn. In, naar en vanuit de Benelux. Communicatie - zowel intern als extern - is daarbij essentieel. PostNL werkt regelmatig samen met Studio Gradi voor de productie van videocontent. Van instructievideo’s en uitleganimaties tot klantverhalen en procesvideo’s. Tot eind 2022 was Giseke Hopstaken commercieel directeur bij PostNL International binnen de internationale tak van het e-commerce bedrijf. Vanaf begin 2023 leidt ze de nieuwe afdeling Digital Channels & Interaction binnen PostNL.

Kun je iets over jezelf vertellen en jouw rol binnen PostNL?

“Ik ben gefascineerd door nieuwe technologieën. Het drijft mij enorm om deze technologieën te vertalen naar praktische toepasbaarheid en een onderscheidende ervaring voor onze klanten. Samen met een geweldig team aan experts mag ik werken aan het (door)ontwikkelen van onze digitale kanalen en het creëren van een interactie die leidt tot een onderscheidende ervaring met PostNL. We designen, ontwikkelen, meten en verbeteren continue op basis van feedback van klanten. Sinds 1 januari 2023 is hiervoor binnen PostNL de afdeling Digital Channels & Interaction opgezet, waarvan ik aan het roer mag staan.”

Als je kijkt naar de videocontent binnen PostNL, wat zijn voor jullie overwegingen bij het inzetten van video?

“Binnen PostNL wordt video op diverse kanalen ingezet. Hierbij is het belangrijk dat we op basis van de behoefte van onze klanten de juiste content produceren, passend bij de doelgroep én het kanaal.”

Zie je bepaalde trends op het gebied van videomarketing, bijvoorbeeld in de vorm of uitrol van een video?

“Een duidelijke trend is dat je vanuit de vraag data analyses uitvoert en op basis van de klantbehoefte video’s gaat produceren. En dat op een dusdanige manier zodat deze makkelijk naar andere formaten video’s en formats voor meerdere platformen geoptimaliseerd kunnen worden. Denk dan bijvoorbeeld aan video’s in een langer formaat, verticale video’s en searchable video’s. Een andere trend is om eerst een YouTube-first strategie toe te passen en deze te vertalen naar de andere social kanalen. Op deze manier kunnen trending social media video’s op grotere schaal gelanceerd worden.”

Wat maakt videocontent voor PostNL zo waardevol ten opzichte van andere vormen van communicatie?

“In video kan je alles kwijt. Je hebt zowel een beeld- als geluid-, als schrifteffect, zodat je de boodschap kan overbrengen met impact. De combinatie maakt dat video de meeste impact maakt op het brein. Verder kan je met video meerdere doelgroepen bereiken, uitleg geven over producten en diensten, én zorgen voor een goede emotie-overdracht. Essentieel blijft dat je altijd vanuit je behoefte van klanten blijft nadenken en produceren. Kortom, videomarketing is effectief en zullen we voorlopig nog veel toegepast zien.”

We hebben de afgelopen jaren vaak samengewerkt aan diverse projecten. Hoe heb je dit ervaren?

“Studio Gradi heeft meerdere video’s voor ons geproduceerd, waaronder in korte tijd twee video’s waarbij we de essentie van onze strategie wilden delen met een grote doelgroep. Vincent luistert en adviseert goed, wil de informatie goed doorgronden en weet deze vervolgens te vertalen naar een video die past bij de doelgroep. Hierbij zoekt hij tussentijds afstemming, heeft hij een proactieve aanpak en zorgt ervoor dat het tot in de puntjes geregeld wordt, voordat hij een opdracht loslaat.”

GisekeHopstaken

Giseke Hopstaken

Foto: Profielfotograaf | Eyescream Photography, Yvette Wolterinck