Het is 1906 als de Sassenheimse Motorrederij wordt opgericht. Een klein bedrijf dat in de eeuw daarna zou uitgroeien tot een internationaal logistiek dienstverlener. Voor het jubileum van Wesseling Logistics produceerde Studio Gradi een brand movie over dit prachtige bedrijf. Geen documentaire, maar een enthousiasmerende film over de kernwaarden, identiteit en geschiedenis van het merk Wesseling. Maar hoe doe je dat als je geen bewegende beelden hebt uit de beginperiode?
Door het 115-jarige jubileum van Wesseling Logistics ontstond het idee om de geschiedenis van het bedrijf in beeld te brengen. Dat is natuurlijk leuk, maar waarom niet iets maken waar je als onderneming veel meer aan hebt voor een langere tijd? Bijvoorbeeld als instrument om nieuwe klanten en medewerkers te introduceren met het bedrijf. In plaats van een standaard bedrijfsfilm over het aantal vrachtwagens en vierkante meters opslag, werd gekeken naar de ‘zachte’ kernwaarden die generaties lang het bedrijf verder hebben gebracht. Met uiteraard beelden van toen en nu.
Omdat er aan het begin van de 20e eeuw nog maar weinig op film werd vastgelegd, zijn bewegende beelden uit de beginperiode zeldzaam. Wel zijn er een aantal oude voertuigen uit de eerdere periodes bewaard gebleven, zoals een oude T-Ford uit 1920. Ook sponsort Wesseling een oude tjalk – ook wel ‘platbodem’ genoemd - waarmee het bedrijf in de beginjaren het transport van graanproducten en bloembollen verzorgde.
Het transport over water en het transport over de weg zijn twee tijdperken geweest voor Wesseling. Voor het verhaal is het prachtig om die overgang bij elkaar in beeld brengen, dus door zowel het schip als de oude T-Ford in één shot te laten zien. Maar om vandaag-de-dag een plek te vinden in de regio waar de T-Ford kan rijden, de platbodem kan varen, er geen moderne gebouwen en objecten op de achtergrond staan en waar er dan ook nog plek is voor de camera... Dat is eigenlijk onmogelijk. Reden genoeg om Visual Effects (VFX) te gebruiken om dit voor elkaar te krijgen.
Uiteindelijk is dit specifieke shot op drie locaties opgenomen: het schip in de haven van Katwijk, de rijdende T-Ford in Warmond en de achtergrond in Leiden. Achteraf werden deze beelden gecombineerd in één totaalshot. Het is een voorbeeld van VFX dat echt iets bijdraagt aan de productie. Je maakt iets wat er niet is, maar wel in grote mate het verhaal ondersteunt. De kijker mag natuurlijk niet zien dat het drie losse shots zijn. Om dat voor elkaar te krijgen moet alles kloppen. En dat vergt enige voorbereiding.
Zo is er voorafgaand aan de opnames nagedacht over de lens en met welke brandpuntsafstand de beelden opgenomen moesten worden, zodat het gecombineerde totaalshot klopt. Een lens is een belangrijke factor van hoe een beeld eruit komt te zien. Als je drie verschillende lenzen gebruikt, krijg je een raar, vertekend beeld. Het klopt niet meer. Dus deze keuzes maak je voordat de camera draait.
Ieder shot werd gefilmd in 25 beelden per seconde, waardoor er voor de 3 shots - die ieder 4 seconden in beeld zijn - zo’n 300 beelden ‘uitgeknipt’ werden en in de juiste verhouding bij elkaar zijn geplaatst in het gecombineerde shot.
Het gecombineerde shot is enkel het begin. De afzonderlijke beelden kregen eerst een kleurcorrectie en werden vervolgens ‘oud’ gemaakt. Dat betekent niet even een filter er overheen leggen, je bent echt aan het kijken hoe beelden uit een bepaalde periode eruit zagen. Dat verschilt per tijdperk; een beeld uit de jaren ’70 heeft weer een hele andere look dan een beeld uit het begin van de 20e eeuw.
Zo werden voor het gecombineerde shot diverse elementen toegevoegd. Er werden digitaal beschadigingen en stof toegevoegd, zodat het ook lijkt of het een oude filmprint is. De kleuren werden aangepast naar een sepia kleurenpallet en tot slot werd er een vignette omheen geplaatst die de breedte en hoogte van een filmbeeld uit die tijd goed weergeeft. Ook het aantal beelden per seconde werd teruggebracht van 25 naar 15, wat een enigszins schokkerig beeld geeft dat doet denken aan een oude projector. Niet iets wat je dus in 5 minuten kan maken, maar het resultaat is goed gelukt!
Uiteindelijk is het een film geworden die eer doet aan de geschiedenis van het bedrijf en wordt gebruikt als een waardevol instrument om nieuwe mensen kennis te laten maken met Wesseling.