Vaak krijg ik de opmerking: "Wow, want een grote camera, die beelden zullen wel erg mooi zijn." Dat klopt. Deels, want die mooie beelden komen er niet zo 1-op-1 uit. Voor iedere productie is kleurbewerking een absolute MUST! Ik heb hieronder drie fases uitgelicht, maar coloring is een enorme uitgebreide specialisatie dat niet in een kort webbericht samen te vatten is. Ik vertel je er graag meer over! Neem gerust contact met me op.
Door het gebruik van een cinema camera, heb ik de mogelijkheid om in Panasonic V-LOG op te nemen (voor de fotografen onder ons, praktisch hetzelfde als RAW). Dat betekent dat er een heel flat image uit de camera komt met weinig kleur en weinig schaduw of highlights (zie voorbeeld hiernaast). V-LOG heeft echter een groot voordeel: het dynamisch bereik is veel groter waardoor minder details verloren gaan in de donkere en lichte delen tijdens de kleurcorrecties. Ofwel, je eindigt met een veel mooier beeld.
De eerste stap in kleurbewerking is het maken van kleurcorrecties. Kleurcorrecties zijn een technisch aspect, waarbij je zorgt dat het opgenomen beeld er nagenoeg net zo uit gaat zien zoals op set. Dat zijn bijvoorbeeld correcties op het gebied van exposure, white balancing en saturation. Klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het betekent dat je contrast toevoegt in de donkere en lichte delen van het beeld, dat de kleurtemperatuur (blauw daglicht vs oranje binnenlicht) exact bijgesteld wordt en je de kleurintensiteit aanpast.
Een derde stap in het proces is een creatief proces. Hier speelt kennis van kleurtheorie en color wheels een belangrijke rol. Kleur bestaat uit Hue, Saturation en Value. Een combinatie van kleuren maakt een kleurpallet (of color scheme) dat de basis vormt voor een filmgrade. ... Afhankelijk van de sfeer en emotie die je wilt uitstralen stel je zo'n pallet samen. Veel voorkomende kleurpalletten zijn bijvoorbeeld een monochromatic color scheme (op basis van één kleur), een analogous color scheme (drie kleuren) of een complementary color scheme (twee kleuren). Het is dus wat anders dan 'even een tint toevoegen' aan een shot.